Günümüzde tıbbın birçok dalında olduğu gibi diş hekimliğinde de yeni bir dönem başlatan teknolojik gelişmeler hem hastaların hem de hekimlerin hayatlarını oldukça kolaylaştırmaktadır. Tüm hastaların çekindiği diş tedavileri artık yeni gelişen lazer teknolojileri sayesinde çok daha keyifli bir hal almıştır. Diş hekimliğinde yumuşak dokularda aktif kullanımı 90’lı yıllardan itibaren, sert dokuda etkili kullanımı ise son 7-8 yılda mümkün olabilmiştir.
Lazer Nedir?
Lazer kısaca Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin baş harflerinden isimlendirilmiştir. Odaklı ve düzenli ışın demetine de lazer diyebiliriz.
Lazer Teknolojisinin Diş Tedavilerindeki En Büyük Avantajı Nedir?
Lazer odaklı olduğu için sadece hedef alınan dokularda işlem yaparak çevre dokuları koruma altına alır. Aynı zamanda günümüzde üretilen soğuk lazer teknolojileri dokuda ısı olmadan işlem yapabildiği için birçok tedavi de anestezi kullanılmaz ve çok hızlı iyileşme görülür.
Diş tedavilerinde kullanılan lazer sistemler hastaya ne tür kolaylıklar sağlamaktadır?
Son teknoloji olarak diş hekimliğinde en çok tercih edilen lazer sistemidir. Halk arasında lazer dolgu diye bilinen işlem aslında gerçek lazer değildir. Lazer dolgu diye bilinen işlem aslında yüksek ışık kaynaklı halojen lambalar ile beyaz dolgu malzemesinin sertleştirilme işlemidir. Er:YAG Lazer Sistemi ise hastalarda anestezi yani iğne kullanımını ortadan kaldırarak tüm diş tedavilerinde yeni bir devrim yaratmıştır.
Japon menşeli ve Amerika’da üretimi yapılan bu sistem en çok anestezisiz yani iğne ihtiyacını büyük oranda ortadan kaldırdığı için tercih edilmektedir. Tabii bu hastaların ağrı duyarlılıkları ile doğru orantılıdır. İğnenin ortadan kalkması ile diş hekimlerinin en narin hastaları çocuklar, anestezi riski taşıyan kalp ve tansiyon hastaları ve aynı zamanda diş tedavisinden korkan yetişkinler için diş tedavileri keyifli bir hal almıştır.
Neden Anestezi İhtiyacı Oluşmuyor?
Tedaviler esnasında hastaya itici gelen tur motoru diş yüzeyinde işlem yaparken mekanik titreşim ve ısı meydana getirerek hastanın tedaviyi hissetmesine yol açar. Lazer teknolojisinde ise termal bir etki oluşmadığı gibi diş yüzeyine temas etmeden tedavi yapıldığı için hastalar tedaviyi hissetmezler.
Sistem Ne Kadar Güvenli?
Amerika ve Japonya gibi ülkelerde kullanılan bu sistem Amerikan Sağlık Örgütü – FDA onayına sahiptir. Yani bu onay ile bebeklerden başlayarak tüm yaş gruplarındaki bireylerde tam ve güvenli tedavilerin yapılabileceğini dünya çapında kanıtlamıştır. 1mm yüzeyden işlem kabiliyetine sahip olan sistem tüm diğer tedavi cihazlarından daha güvenlidir. Türkiye’de çok yeni olan bu sistem inanıyorum ki kısa zamanda yaygınlaşarak hem hastaların hem de hekimlerin daha rahat etmelerini sağlayacaktır.
Lazer ile Tedavinin Avantajları
+ Kimse iğneyi sevmez ve lazer vakaların çoğunda iğneyi ortadan kaldırıyor.
+ İğne olmadığı için tedavi sonrası uyuşukluk duygusu oluşmuyor.
+ Yine iğne olmadığı için diş hekimi tek seansta tüm ağız içinde işlem yapabileceğinden seans süreleri ve sıklığı azalıyor.
+ Tedaviler esnasında kanama oluşmadığı gibi aynı zamanda tedavi yapılan bölgede sterilizasyon da yapılıyor. Bu da enefeksiyon kapma ihtimalini ortadan kaldırıyor.
+ Lazer doku seçici çalışma özelliğinden dolayı sağlıklı doku kaybı önlenmiş oluyor.
+ Sağlıklı doku kaybı olmadığından ve sterilizsyondan dolayı iyileşme süreleri çok hızlı.
+ Lazerle temizlenen çürükler sonrası yapılan dolguları daha uzun ömürlü oluyorlar.
+ Diş hassasiyeti gibi komplike bazı rahatsızlıkların tedavisi anında yapılabiliyor.
+ Diş boyu uzatma işlemi gibi uzun süren ve hem hasta hem de hekim açısından yorucu tedaviler kolaylıkla, anestezisiz ve çok kısa sürede tamamlanabiliyor.
+ İmplant dediğimiz vidalı dişlerin uygulamaları bu sistemle çok kolaylaşmakta.